top of page

Internationaal congres rond ziekten bij amfibieën en reptielen

Bijgewerkt op: 2 mrt. 2022

In Knoxville (USA) wordt op 4-10 augustus 2022 het eerst het 'Globale Amfibieën- & Reptielenziekten Congres' (GARD) georganiseerd.


Het doel van GARD 2022 is om wetenschappers van over de hele wereld samen te brengen om verschillende ziekten van amfibieën en reptielen te bespreken. Er zullen discussies georganiseerd worden rond de overeenkomsten en verschillen tussen gastheer-pathogeensystemen, alsook strategieën besproken worden voor ziektebeheer die kunnen gebruikt worden om de instandhouding van herpetofauna-soorten te waarborgen voor komende generaties.Waarom?


Er sterven momenteel heel veel soorten reptielen en amfibieën uit, de uitstervingsgraad ligt zelfs 2 tot 4 maal hoger dan voor andere gewervelde dieren en 60 maal hoger dan vorige uitstervingsgolven. Een primaire oorzaak van de afname van de herpetofauna-populaties zijn opkomende infectieziekten. Slangenschimmelziekte, vijverschildpaddenziekte, ranavirale ziekte en chytridiomycose zijn enkele van de ziekten die bijdragen aan lokale, regionale en wereldwijde uitstervingen. Hoewel de ziekteverwekkers en gastheren die betrokken zijn bij dergelijke uitbraken divers zijn, zijn er overeenkomsten in factoren die bijdragen aan het ontstaan ​​van deze ziekten. Mensen spelen vaak een rol, ​​bijvoorbeeld door onbedoelde verplaatsing van ziekteverwekkers in de handel of door de omgevingsomstandigheden aan te tasten die de kans op infectie beïnvloeden. De toekomst van ziektebeheer in herpetofaunale gemeenschappen zal afhangen van een holistische benadering van habitatbeheer, gastheren en een groot aantal factoren die de overdracht van pathogenen beïnvloeden. Het begrijpen van overeenkomsten tussen herpetofaunale ziektesystemen is de sleutel tot het ontwikkelen van robuuste managementstrategieën die de veerkracht tegen de invasie van pathogenen moet bevorderen.


Meer informatie over het congres vind je hier.


14 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page