top of page

BUIZERD MET TONGLETSELS DOOR WORMEN

Een dood aangetroffen Europese buizerd (Buteo buteo), verdacht van vergiftiging, werd voor autopsie aangeboden. Naast de verdenking van opzettelijke vergiftiging, vertoonde het dier opmerkelijke letsels op de tong, die onze interesse wekten voor nader histopathologisch onderzoek.


De tong vertoont van tongbasis (A) tot tongpunt (B) verschillende aan elkaar grenzende letsels gekenmerkt door een wit-beige kleur en verheven tongoppervlak.


Microscopische analyse van het tongweefsel onthulde de aanwezigheid van verschillende citroenvormige eieren van rondwormen, kenmerkend voor Capillaria spp. Naast deze eieren waren er ook meerdere volwassen wormen ingebed in het hyperplastische tong epitheel.


In de epitheellaag van de tong zijn transversale (A) en dwarse (B) doorsneden doorheen de worm zichtbaar, alsook losliggende bipolaire eieren passend bij Capillaria spp. (C)


Hoewel de exacte soort identificatie van de worm niet werd uitgevoerd, suggereren de vogelsoort en de morfologische kenmerken van de eieren dat het wellicht Eucoleus dispar betreft, een lid van de familie Capillaria. Deze parasieten zijn wijdverspreid bij roofvogels en parasiteren verschillende locaties van het proximale maag-darmkanaal (Borgsteede et al., 2003; Ferrer et al., 2004; Santoro et al., 2010), met buizerds als veelvoorkomende gastheren (Yildiz et al., 2015).


Vrijlevende roofvogels tonen doorgaans weinig klinische symptomen bij een dergelijke infectie, waarbij de parasiet in evenwicht leeft met zijn gastheer (Childs-Sanford et al., 2019). In het geval van de onderzochte buizerd was de algemene voedingstoestand goed en leek het dier ook weinig hinder te ondervinden van de tongletsels.


Niettemin kunnen in ernstigere gevallen deze letsels de voedselopname bemoeilijken, wat kan leiden tot ondervoeding en uiteindelijk sterfte, zoals eerder gerapporteerd bij sperwers in Nederland.


Deze casus benadrukt het belang van het begrijpen van de ecologie en pathologie van parasieten bij wilde populaties, zelfs in situaties waar andere factoren, zoals vergiftiging, een rol lijken te spelen in het overlijden van het individu.

8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page