top of page

GEWONE PAD MET HERPESLETSELS

Bijgewerkt op: 24 jun.

In het kader van een samenwerking met Natuurpunt, onderzoekt doctoraatsstudent Ellen Blomme de zorgwekkende achteruitgang van de gewone pad (Bufo bufo). Een cruciaal aspect van dit onderzoek richt zich op het testen van trekkende padden op paddenherpes, ook bekend als bufonid herpesvirus 1 (BfHV1).


Deze virale aandoening is recentelijk ontdekt en beschreven, en is al gedocumenteerd in landen zoals Zwitserland (Origgi et al., 2018) en Duitsland (Eisenberg et al., 2021). Tijdens veldwerkzaamheden in Vlaanderen zijn reeds meerdere padden opgemerkt met opvallende bruine huidletsels die kenmerkend zijn voor het paddenherpesvirus. Deze verheven laesies bestaan uit epidermale hyperplastische cellen, wat het gevolg is van een abnormaal hoge celdeling die resulteert in een verdikking van de huid, ook wel proliferatieve dermatitis genoemd.


Op de ventrale zijde van de pad zijn verschillende bruine letsels, kenmerkend voor BfHV1.


De betekenis van deze infectie binnen de bredere ziekte-ecologie van de padden wordt momenteel verder onderzocht. Een van de doelen van de studie is om het voorkomen van herpes bij padden nauwkeuriger in kaart te brengen. Door de verspreiding en impact van dit virus beter te begrijpen, kunnen we gerichtere maatregelen nemen ter bescherming van paddenpopulaties en hun leefgebieden.

19 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page