top of page

MERELZIEKTE TERUG IN HET LAND

Bijgewerkt op: 10 jan.

Het usutuvirus, een vogelvirus afkomstig uit Zuid-Afrika, circuleert terug onder Vlaamse zangvogels. Dat bleek nadat het team van WHG het virus detecteerde in een gestorven merel (Turdus merula) en pimpelmees (Cyanistes caeruleus) afkomstig uit het opvangcentrum voor Vogels & Wilde Dieren (VOC) in Merelbeke.


(c) Unsplash


Het usutuvirus is Vlaanderen niet onbekend. Reeds in 2016, 2017 en 2018 zorgde het voor massale sterfte onder merels. Waarom merels zo vatbaar zijn voor dit virus is nog niet bekend. Andere zangvogels en ook bepaalde uilensoorten blijken ook gevoelig, maar sterfte blijft sporadisch.


Het virus bereikte Europa vermoedelijk via besmette trekvogels. Een eerste uitbraak werd vastgesteld in 1996 in Italië, daarna in Oostenrijk in 2001. Het virus heeft zich sindsdien verder verspreid naar Spanje, Kroatië, Hongarije, Zwitserland, Tsjechië, Duitsland, Nederland en België . Muggen spelen een belangrijke rol in de besmetting van vogels. Daarom wordt sterfte vaak in de zomer en het najaar vastgesteld.


Afhankelijk van de vogelsoort en het orgaan waar het virus schade berokkend, zijn andere symptomen gekend. Echter, bij merels veroorzaakt het zogenoemde zenuwsymptomen. De vogel zit er suf bij en kan tekenen van verkramping en incoördinatie tonen. Uiteindelijk sterven de meeste merels aan de virale infectie.


Het blijft onduidelijk hoeveel merels de infectie overleven, en of ze daarbij immuniteit opbouwen. De Vlaamse merelpopulatie leed al sterk onder het virus. Natuurpunt meld een verlies van 15% in 2016. Ook in de daaropvolgende jaren verkleinde de Vlaamse broedpopulatie. Vermoedelijk spelen ook andere factoren een rol in deze crash.


Het virus vormt geen gevaar voor huisdieren of mens. Enkel bij mensen met een verzwakt immuunsysteem kan het milde symptomen teweegbrengen. Daarom valt het altijd aan te raden, dode vogels met handschoenen te hanteren.183 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page