top of page

PROFICIAT AAN DR. ZHIMIN LI

Bijgewerkt op: 10 jan.

Op 22 02 2022 verdedigde Zhimin Li haar doctoraat ‘Gastheergevoeligheid van amfibieën voor chytridiomycose: lessen voor mitigatie’ met glans!Door een combinatie van veldwerk en laboratorium studies, toont ze aan dat Batrachochytrium salamandrivorans (Bsal), de salamanderetende schimmel, een variabel risico vormt voor de Europese herpetofauna op zowel populatie- als species-niveau. Hoewel zeer vatbaar voor Bsal en met een grote kans op populatie-extinctie na Bsal-invasie, is het minder waarschijnlijk dat de soort Lyciasalamandra helverseni zal uitsterven door Bsal. Dit omwille zowel van soortspecifieke- als omgevingsbarrières die de spreiding van Bsal tussen populaties beperkt.


De olm (Proteus anguinus) daarentegen bleek een van de weinige westelijke Palearctische urodeles te zijn die tolerant is voor Bsal-infectie, hoewel de kosten van subklinische infectie op lange termijn nog niet geweten zijn.


Verder richtte het onderzoek zich op co-infecties tussen B. dendrobatidis (Bd) en Bsal. Voorafgaande infectie met laag-virulente Bd-isolaten kan sommige soorten beschermen tegen de daaropvolgende infectie met hypervirulente Bd of Bsal. Endemische infecties met Bd kunnen dus ten minste een deel van de Europese salamanders beschermen tegen ziekte. Hoewel dit nieuwe perspectieven biedt voor ziektebeperking, lijkt het opleggen van snelle en drastische maatregelen momenteel de enige realistische optie om de ziekte in Europa in te dijken en mogelijks uit te roeien.


Prachtig werk door Dr. Zhimin Li! We wensen haar alle succes in de verdere toekomst!

14 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


Los comentarios se han desactivado.
bottom of page