top of page

WHG OP CONGRES

Bijgewerkt op: 10 jan.

De afgelopen weken mochten verschillende Wildlife Health Ghent (WHG) teamleden over hun onderzoek spreken op internationale congressen. Mariana, Leni, Andrea en Frank presenteerden op het Global Amphibian & Reptile Disease (GARD) congres in Knoxville (USA), terwijl Jesse in Praag te gast was op het European Congress of Conservation Biology (ECCB).


Het ECCB in Praag.


GARD, Knoxville

Leni kreeg vijf minuten om uit te leggen hoe WHG een alternatieve methode heeft onderzocht om uitbraken van Batrachochytrium dendrobatidis (Bd), die bijdragen aan de wereldwijde afname van amfibieën, te onderdrukken. De methode is nog niet toegepast in de natuur, maar zou veel minder impact hebben dan de agressieve – maar noodzakelijke – strategieën die tegenwoordig worden gebruikt. Geïnteresseerd? Lees hier meer over het onderzoek.


Mariana presenteerde een deel van haar doctoraatsonderzoek over de pathogene schimmel Batrachochytrium dendrobatidis (Bd) in bedreigde paddensoorten. De conferentie vond plaats op een hybride manier, waardoor Mariana's deelname online plaatsvond. Haar presentatie ging over de seizoensvariatie van Bd in de bedreigde roodbuikpad (Melanophryniscus admirabilis).


Ook Andrea nam online deel aan de GARD conferentie. Hij presenteerde de resultaten van zijn onderzoek naar het effect van fungiciden op de chytrideschimmel Batrachochytrium dendrobatidis (Bd) in landbouwgebieden. Opmerkelijk genoeg, kunnen fungiciden die in het water aanwezig zijn amfibieën beschermen tegen de groei van Bd. Dit leidde tot enkele interessante vragen en ondanks het afraden van actief gebruik van fungiciden tegen Bd is dit een belangrijk en interessant inzicht.


Tenslotte sprak ook Frank op het congres. Hij lichtte het Europse beleid rond amfibieënziekten toe en gaf een algemeen beeld van de Batrachochytrium salamandrivorans uitbraak in Europa.


Je kunt niet zomaar een conferentie organiseren in dé salamander-hotspot van Noord-Amerika zonder te pronken met de diversiteit die het biedt. Het lokale comité van GARD organiseerde verschillende excursies, waaronder één op zoek naar de zeldzame Wehrle's salamander (Plethodon wehrlei) en de zeer cryptische groene salamander (Aneides aeneus). Alle salamanders werden bemonsterd voor ziekten, gemeten en opnieuw vrijgelaten in hun respectievelijke rotsspleten.


Aneides aeneus


ECCB, Praag

Jesse presenteerde een deel van zijn doctoraatsonderzoek over de salamanderdodende chytrideschimmel Batrachochytrium salamandrivorans (Bsal). Dit leidde tot enkele interessante discussies en – hopelijk – nog meer appreciatie en bewondering voor amfibieën binnen de onderzoeksgemeenschap. De conferentie omvatte fascinerende plenaire lezingen, een mooie schildpad op de campus (Trachemys), en ging in op veel belangrijke actuele kwesties: het behoud van de Europese megafauna, de essentiële waarde van biodiversiteit bij beleidsvorming en het inclusiever maken van de natuurbeschermingswetenschap.

72 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page