In het kader van hun masterproef, werken diergeneeskunde studenten Rebecca en Michiel samen met het Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren (VOC) te Oostende. Op deze manier willen zij hun bijdrage leveren aan de rehabilitatie van wildlevende dieren.
Onder begeleiding van Wildlife Health Ghent onderzoekt Rebecca de prevalentie van aspergillose bij zeevogels opgenomen en gestorven in het VOC te Oostende. Aspergillose, een schimmelziekte van de luchtwegen die bij verzwakte vogels voor ziekte kan zorgen, wordt voornamelijk veroorzaakt door Aspergillus fumigatus. Deze schimmel houdt ervan om op organische materiaal te groeien en kan daarom wel eens voorkomen bij vogels in (tijdelijk of permanent) gevangenschap. Om ziekte en sterfte door Aspergillus te vermijden, worden alle verzwakte zeevogels in het VOC standaard behandeld met een antimycoticum. Rebecca zal echter onderzoeken in hoeverre deze schimmel nog bijdraagt aan sterfte door lijkschouwingen en schimmelculturen bij gestorven individuen uit te voeren.
Michiel, die eveneens in samenwerking met het VOC zijn masterproef uitvoert, zoomt wat meer uit en zal het centrum diergeneeskundige doorlichten. Hij bekijkt met een kritisch oog de gebruikte protocollen en vergelijkt deze met de wetenschappelijke literatuur. Aangezien de diergeneeskunde blijft evolueren, wil Michiel kijken op welke manieren de protocollen kunnen geoptimaliseerd worden voor een betere praktijkvoering.
We zijn benieuwd naar de bevindingen van beide studenten en hopen zo een bijdrage te leveren aan de diergeneeskundige verzorging van opgevangen wilde dieren.
Heel veel succes aan beiden en bedankt aan het VOC te Oostende voor de samenwerking!
Comments